Menu

Limburgse Maasland

Het Maasland
Ligt in de provincie Limburg en loopt nog door in België. Het is een heel uitgestrekt gebied met daarin verschillende beschermde natuurgebieden. In die gebieden zijn veel recreatiemogelijkheden. Zo kun je op een aantal plassen uitstekend watersporten. In sommige gebieden is het wat minder toegestaan, vanwege de beschermde natuur.

Het Limburgse Maasland is tevens de ideale broedplaats voor vele soorten vogels. Als vogel-liefhebber kun je hier op de aangewezen plaatsen genieten van het gedrag van de vogels. Maar je vindt hier niet alleen vogels, maar ook wilde paarden, schotse hooglanders en nog veel meer. Een groot gebied dat in wat in het Maasland ligt en grenst in de Kempen een gebied dat doorloopt tot in België.

Het Limburgse Maasland is direct verbonden met de Maas. De grillige rivier die door de eeuwen heen vaak veranderde heeft zeer vruchtbare oevers. Dit is te herkennen in het landschap aan de vele loofbomen en het vele groen.  De naaldbossen en de heide groeien op het Kempens plateau die ten westen van de maasvallei liggen.

Maasdorpen
Er zijn in totaal 12 maasdorpen die grenzen aan de Maas. Ieder dorp heeft zijn eigen kenmerken en tradities, die zich nu vooral op de toeristen richten.
In deze streek kun je veel oude ambachten bekijken zoals rietvlechten en het werken met de watermolens. Op dit moment zijn veel van deze ambachten door de machines overgenomen. Om dan toch te kunnen zien hoe het er toen aan toe ging zijn er veel kleine musea waar ze de ambachten tonen.

Recreatie
Er is ruim 3000 hectare aan plassen voor de watersport liefhebber. Je kunt op diverse plaatsen rondvaarten maken, kanoën, raften en vissen. Een rondvaart is zeker aan te raden. U vaart dan langs de vele natuurgebieden waar u de dieren rond en in het water goed kunt bekijken. En wat u hier zeker kunt is genieten van de rust en omgeving, waardoor u zich realiseert dat er er meer dan alleen industrie en stress bestaat.

Voor de fietser en de wandelaar heb je hier ook ongekend veel mogelijkheden. Er zijn veel verschillende korte en lange routes die je door de mooiste natuur brengen. Als u een echte stevige wandelaar bent dan kunt u zelfs meerdaagse tochten maken. Op dit moment is er zo’n 1.000 km aan fietsroutes alleen al door het natuurgebied Kempen & Maasland.

De Bokkerijders
Niet alleen de natuur is prachtig in het Maasland ook de cultuur is zeer mooi. Je hebt veel dorpen met kastelen, kerken en molens die dateren uit de middeleeuwen die nog in zeer goede staat zijn. Je kunt hier verschillende excursies maken.

Of ga op zoek naar de geschiedenis van de Bokkenrijders, die deel uit maken van de geschiedenis van de Limburgse Kempen, hét centrum van de zo gevreesde gangsterbende. Het westelijk gedeelte van de Limburgse Kempen & Maasland sluit aan bij het Midden-Limburgse mijnverleden.

Voor de leukste uitjes in Limburg kijk je hier!

No Comments

    Leave a Reply