Menu

Beleef de middeleeuwen op de Kasteelruïne en in de Fluweelengrot

In de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren worden avondrondleidingen verzorgd door de Fluweelengrot en roofvogelshows georganiseerd op de Kasteelruïne. Op Tweede Pinksterdag maandag 5 juni wordt, ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel, om 11.30 uur en 14.00 uur, aansluitend aan de rondleiding door de Fluweelengrot, een rondleiding over de Kasteelruïne gegeven.

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

Avondrondleidingen
In de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren worden op donderdag 25 en zaterdag 27 mei en op zaterdag 3 juni avondrondleidingen verzorgd om 20.00 uur.

De gids vertelt over de blokbrekers, het gebruik van de grot als schuilplaats tijdens de oorlogen en de tekeningen en sculpturen in de grot.

De avondrondleiding duurt ruim een uur. De toegangsprijs bedraagt voor deze activiteit voor volwassenen € 9,50 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar € 7,00.

Bekijk de website voor meer informatie over de activiteit en de voorwaarden.

Roofvogelshows
Op zaterdag 27 mei en Eerste Pinksterdag zondag 4 juni vinden twee keer per dag roofvogelshows plaats op de Kasteelruïne. Op deze dagen begeleidt de valkenier verschillende roofvogels in hun vliegkunsten om 13.00 uur en 16.00 uur. De valkenier geeft op een enthousiaste en humoristische manier informatie over de roofvogels en hun gewoonten. De vogels zijn van dichtbij te bewonderen en na de show kunnen de bezoekers met de roofvogels op de foto.

Dag van het Kasteel
Op Tweede Pinksterdag maandag 5 juni wordt, ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel, om 11.30 uur en 14.00 uur, aansluitend aan de rondleiding door de Fluweelengrot, een rondleiding over de Kasteelruïne gegeven.

De toegangsprijs bedraagt voor deze activiteit voor volwassenen € 16,00 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar € 11,50.

Bekijk de website voor meer informatie over de activiteiten en de voorwaarden.

Fluweelengrot
De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne
De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Openingstijden en entree
De Kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn elke dag geopend. De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Bekijk de website voor de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot.

Entree Fluweelengrot en Kasteelruïne: volwassenen € 12,00, kinderen tot 12 jaar € 9,00 inclusief ruïne speurtocht, 0-3 jaar gratis.

Entreekaarten zijn via de website of aan de kassa bij de Fluweelengrot en Kasteelruïne verkrijgbaar.