Menu

De prachtige natuur in Limburg

In Limburg zijn er veel mooie dingen terug te vinden in de natuur. Lekker een dagje met z’n tweeën ertussenuit of juist lekker met de familie een weekendje weg naar Limburg. 

Nationaal Park De Grote Peel
De Grote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, het is een van de weinige stukken die over zijn van het onafzienbare hoogveen dat ooit de grens tussen Brabant en Limburg vormde. Het gebied is maar liefst 1500 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere ontsierende infrastructurele werken. Nu is het een natuurgebied van internationale klasse, vooral bekend om zijn vogelrijkdom en is het de ideale plek om te wandelen.

Maasplassen
De Maasplassen in het midden van Limburg zijn ontstaan door ontgrindingen. Vandaag de dag is het een van de belangrijkse watersportgebieden van ons land. Buiten dat is het ook een prachtige locatie om te wandelen, Nordic Walken of fietsen.

De meinweg
De meinweg is een 1600 ha groot Nationaal Park in midden-Limburg met een unieke schoonheid. Er zijn door staatsbosbeheer een aantal prachtige wandelroutes uitgezet en ook is het mogelijk de Meinweg te ontdekken tijdens een huifkartocht.

Mergelgrotten
Mergel is de streeknaam voor de zachte kalksteen die in het grootste deel van Zuid-Limburg aan of vlak aan de oppervlakte voorkomt. Met name Valkenburg is bekend vanwege het 250 km lage ondergrondse gangenstelsel, die een bezoek zeker waard zijn. Hier kunt u niet alleen zelf op zoek naar mergelfossielen, maar ook worden er ondergrondse kerstmarkten, fiets- en quadtochten en diverse survivaltochten georganiseerd. Klik hier als u meer wilt weten over de prachtige Mergelgrotten in Limburg.

Heuvelland
De 3 hoogste heuvels van Nederland zijn te vinden in Limburg: de Vaalserberg staat met 322 m op één, de Vrouwenheide 216 m krijgt de tweede plaats en op de derde plek staat de Sint Pietersberg met 107 m. Het Zuid-Limburgse Heuvelland is een erg bijzonder gebied. De heuvels en de door rivieren uitgesleepte dalen zijn bedekt met een unieke grondsoort ‘löss’, die verder nergens voorkomt in Nederland.

In het Heuvelland vindt u ook de hoogstgelegen kerk van Nederland, waarvan de torenspits tot ver in de omtrek te zien is, het Amerikaanse oorlogskerkhof uit de WO II met 8300 witte kruizen, wijnbouw en nog veel meer.

Noord-Midden Limburg
Het groenste en gemoedelijkste gebied in Limburg, met een schat aan unieke natuur. Drie nationale parken, afgewisseld door het groene platteland met z’n gastvrije bevolking. Dat is wat je aantreft in dit deel van de zonnigste provincie van Nederland! Het gebied heeft voor ieder wat wils. Maar het allerleukste aan Noord- en Midden-Limburg is dat je niets hoeft te doen om toch te kunnen genieten. De schoonheid van de natuurlijke omgeving en de gastvrijheid van de bevolking, zorgen ervoor dat je je vanaf het eerste moment welkom voelt. Lees hier alles over Noord-Midden Limburg.

Het Maasland
Het Maasland ligt in de provincie Limburg en loopt nog door in België. Het is een heel uitgestrekt gebied met daarin verschillende beschermde natuurgebieden. In die gebieden zijn veel recreatiemogelijkheden. Zo kun je op een aantal plassen uitstekend watersporten. In sommige gebieden is het wat minder toegestaan, vanwege de beschermde natuur. Klik hier voor meer informatie over het Maasland in Limburg.

Wandelen in de natuur
De natuur in Limburg leent zich perfect voor een heerlijke wandeling. Tijdens zo’n wandeling heeft u alle tijd om te genieten van dit prachtige stukje Holland. Klik hier voor meer informatie over wandelen in Limburg.

Even bijkomen in de natuur, heerlijk weekendje weg of dagje uit. Geniet hier van de prachtige natuur in Limburg.

No Comments

    Leave a Reply