Menu

Wandelen Heuvelland

Wandelen in het Heuvelland

Bent u een wandelaar of heeft u altijd al eens het schitterende Limburgse Heuvelland willen ontdekken? Dit is uw kans om te wandelen in het bekroonde landschap Heuvelland. Het landschap is bekroond met maar liefst vijf sterren. Tevens wordt het landschap vormgegeven door nostalgische dorpjes en authentieke stadjes. Trek uw wandelschoenen aan en ontdek Heuvelland aan de hand van het uitgebreide netwerk aan wandelroutes 🚶‍♀️. Bekijk ook eens Wandelen in Limburg.

Wandelen Heuvelland

Ontdek het schitterende landschap tijdens het wandelen in het Heuvelland

Over een ding zijn wij het eens bij Heuvelland denkt u aan wandelgebieden, bossen en oneindige weilanden. Kom in het vijf sterren landschap tot rust langs het water van de Geul en de Gulp. Tijdens uw wandelingen zult u verrast worden door de prachtige vergezichten, holle wegen en vakwerkboerderijen. Kortom, Heuvelland is voor zowel jong als oud een ware ontdekkingstocht.

Bijzondere landschapselementen in het Heuvelland

Tijdens het wandelen in het Heuvelland zult u diverse landschapselementen passeren. Sta tijdens uw wandeling even stil en bewonder het landschapselement. Denk bij de landschapselementen aan vakwerkhuizen, hoogstamboomgaarden, wegkruisen en maretakken.

Vakwerkhuizen
Tussen het golvende Zuid-Limburgse heuvellandschap liggen de witte parels verspreid. De witte parels zijn de voor Limburg kenmerkende vakwerkwoningen of vakwerkboerderijen. Boeren bouwden en onderhielden tot in de vorige eeuw de witte huizen met houten raamwerk zelf. Tot 1850 werden huizen gebouwd met een skelet van hout, stenen, stro en leem. De materialen die werden gebruikt voor het skelet waren in de nabije omgeving te verkrijgen. Bovendien waren deze materialen goedkoop. Tegenwoordig worden er geen vakwerkhuizen meer gebouwd, maar nog wel gerenoveerd. In bijna elke stad, dorp of gehucht komt u de vakwerkhuizen tegen. Met name in de plaatsen Mechelen, Epen, Slenaken, Terstraten en Holset.

Wegkruisen
Wist u dat de wegkruisen in Limburg sieraden zijn voor het landschap? Om te beginnen komt u de wegkruisen overal tegen wanneer u erop let tijdens het wandelen in het heuvelland. De wegkruisen staan langs wegen, paden en tegen huizen, maar u vindt de wegkruisen ook midden in het landschap. Elk wegkruis is een klein monument en bevat kenmerkende elementen van het katholieke geloof. Kortom, vergeet niet om de wegkruisen te bewonderen tijdens één van uw wandelingen in het Heuvelland.

Bewonder de natuurlijke landschapselementen tijdens het wandelen in het Heuvelland

Hoogstamboomgaarden
In het voorjaar vormen de hoogstamboomgaarden een prachtig plaatje. Dit plaatje kan zeker niet ontbreken wanneer u aan het wandelen bent in het Heuvelland. U vraagt zich natuurlijk af, wat houdt dit plaatje in? De fruitbomen staan volop in bloei en laten de streek sieren met hun indrukwekkende kleurenpracht.

Maretakken
Als laatste komen de maretakken aan bod. U kent de maretakken vast wel vanwege de Kerst. Echter, het Heuvelland wordt het hele jaar door gesierd door de groene bollen met witte besjes. In tegenstelling tot de rest van Nederland zijn er oneindig veel maretakken in het landschap. Maretakken vindt u onder meer in eikenbomen, esdoorns of populieren.

Attracties

Het Heuvelland kent veel attracties voor jong en oud. Een bezoek aan één van deze attracties kan niet ontbreken tijdens uw wandelingen in het Heuvelland. Kiest u voor outdoor karten of neemt u een plons in het zwembad? Al met al u zult zich niet vervelen.

Labyrint Drielandenpunt
Op het hoogste punt van Nederland bevindt zich het Drielandenlabyrint. Het Drielandenlabyrint ligt in het Drielandenpunt in Vaals. Heeft u een goed gevoel voor richting? Immers in het labyrint kunt u (ver) dwalen. Kinderen kunnen zich vermaken op het waterspeelplein, maar ook in de speeltuin. Geniet van uw spelende kinderen onder het genot van koffie en vlaai.

De Miljoenenlijn
Dwars door het Heuvelland loopt de Miljoenenlijn. In tegenstelling tot andere musea is het spoorwegmuseum maar liefst 22 kilometer lang🚉. Stap in de stoomtrein en bezoek het erfgoedpark rondom het station Simpelveld. Samenvattend al deze ingrediënten vormen samen een bijzondere dag uit. U zult de sfeer proeven van reizen uit lang vervlogen tijden.

Karten

De ingrediënten zijn competitie en plezier

Outdoor karten in Vaals
Wist u dat outdoor karting Vaals de enige buitenbaan is in Limburg? Allereerst is de baan 614 meter lang. Ten tweede kart u door een schilderachtige omgeving. De kartbaan vormt een afwisseling van snelle lange bochten, een haarspeldbocht en hoogteverschillen. Dus houdt u van spanning en wilt u de strijd laten losbarsten? Stap dan in een kart.

Boerengolf
Bent u een golfliefhebber of heeft u altijd al eens de golfsport willen ervaren? Dit is uw kans om een andere vorm van golf te ervaren namelijk boerengolf. Boerengolf is een combinatie van cultuur snuiven, sport en plezier. In tegenstelling tot golfen draait boerengolf niet om de perfecte swing, maar om plezier beleven.

Zwemparadijs Mosaqua
Naast wandelen in het Heuvelland is het heerlijk om een dagje te gaan zwemmen in het subtropisch zwemparadijs Mosaqua 🏊‍♂️. Het zwembadparadijs biedt voor zowel jong als oud attracties aan. Glijd u van de wildwaterbaan of trotseert u de golfen in het golfslagbad?

Alles overziend elke attractie biedt voor elke leeftijd plezier.

Zwemmen

Kunst- en cultuurliefhebbers opgelet

Als liefhebber van kunst of cultuur kan een bezoek aan een kasteel, een kerk of een museum niet ontbreken terwijl u aan het wandelen bent in het Heuvelland.

Château Wittem
Het romantische 11e-eeuwse kasteel ligt in de vallei waar natuurlijke bronnen uitmonden in de Geul. Het kasteel ligt idyllisch in de eigen tuinen met eeuwenoude bomen en wordt omringd door slotgrachten. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als romantisch hotel. Kortom, wilt u de romantiek laten opbloeien? Overnacht dan samen met uw geliefde in het château.

Amerikaanse begraafplaats
Ruim 8.000 militairen zijn begraven op de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Een toren van 30 meter maakt de begraafplaats tot ver in de omtrek zichtbaar. Tot slot is het grondgebied van de begraafplaats voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika.

Catharinakapel
De Catherinakapel is het oudste zaalkerkje van Nederland. Tevens stamt de kapel uit de elfde en twaalfde eeuw. Tot 1901 is de Catharinakapel de kerk van Lemiers. Er waren rond 1975 plannen om de Catharinakapel opnieuw een kerkelijke functie te geven. In 1978 heeft Hans Truijen het volledige interieur in een expressionistische stijl vormgegeven.

Glasblazerij G. Cardinale
Vergeet tijdens één van uw wandelingen in het Heuvelland niet om de wereldberoemde glasblazerij te bezoeken. Gerardo Cardinale laat in een demonstratie verschillende technieken zien. Bewonder de producten die de heer Cardinale vervaardigd met eigen hand. Echter, u kunt ook de warmte voelen en bekijken hoe een bolletje wordt gevormd tot een vaas.

Inspirerende wandelroutes voor het wandelen in het Heuvelland

Het Limburgse Heuvelland is bij uitstek geschikt om eindeloos te kunnen wandelen. Een uitgebreid netwerk aan wandelroutes loopt dwars door Heuvelland. Bent u benieuwd welke wandelroutes u kunt bewandelen? Neem dan één van onderstaande wandelroutes als inspiratie. Kiest u voor kunst & cultuur, historie of toch voor een uitdagende wandelroute?

Kunstwandeling Gulpen (afstand 3,2 kilometer)
Wandel aan de hand van de wandelroute door een inspirerend gebied waar kunstenaars hun werken tentoonstellen. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het textielkunstatelier Met Hand en Hart. De wandelroute start bij de VVV-winkel aan de Dorpsstraat. Na de artistieke wandeling kunt u heerlijk plaatsnemen bij één van de gezellige cafés voor een verse kop koffie of een verfrissend drankje ☕.

Vaalsbroekroute 2 V12 Vaals (afstand 6,5 kilometer)
De wandelroute voert u door het schitterende gebied gelegen achter kasteel Vaalsbroek. Het kasteel ligt midden op de helling van een heuvel. Tijdens het wandelen zult u verrast worden door zowel de schoonheid als de variatie in het landschap. Vergeet niet om te genieten van een adembenemend uitzicht over de Zuid-Limburgse heuvels. Volg tijdens de wandeling de groene plaatjes. De wandelroute start en eindigt bij de Schuttebergseweg 9, 6291 NG Vaals.

Historische wandelroutes

Eijsden-Margraten Mg3 (afstand 8,6 kilometer)
Margraten staat bekend om zijn Amerikaanse begraafplaats. Op de wandelroute ligt de Amerikaanse begraafplaats. Bezoek de begraafplaats en sta stil bij de ruim 8.000 gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Verder leiden de zwarte paaltjes u door de heuvels en door het gehucht Honthem. Het start- en eindpunt van deze wandelroute is Sprinkstraat 19, 6269 AM Magraten.

Historische Bronkroute Gronsveld Gr1 Eijsden-Margraten (afstand 10,6 kilometer)
Wist u dat de naam Bronkroute komt van de term Bronkfeest. Het Bronkfeest is het traditionele processiefeest. De wandelroute volgt de traditionele route die al sinds 1800 in trek is. Bovendien voert de wandelroute u langs de molen, kasteel Rijckholt en het dorp Eckelrade. De route wordt aangeduid door speciale Bronkschildjes. Het start- en eindpunt van deze wandelroute is Rijksweg 53, 6247 AB Gronsveld. Hieruit blijkt dat traditie kan worden verweven in een wandelroute.

Uitdagende wandelroutes

Tot slot kent het Limburgse Heuvelland een aantal uitdagende wandelroutes voor de sportievelingen onder ons.

Miljoenenlijn-route Si7 Simpelveld (afstand 8 kilometer)
Bent u een treinliefhebber? Dan is deze wandelroute perfect voor u! U ziet tijdens de wandeling namelijk het station, maar ook het erfgoedpark van de Miljoenenlijn. Tevens verkent u de landelijke omgeving ten zuiden van Simpelveld. De wandelroute start bij Natuurtransferium Simpelveld en u volgt de gele paaltjes.

Meerssen M2 Meersen (afstand 9,2 kilometer)
De wandelroute neemt u na een kijkje in het prachtige centrum van Meerssen mee naar het bosrijke gebied ten oosten van Meerssen. Het bosgebied heeft een verborgen parel, maar wat is de parel? De parel is de waterval. Volg de rode paaltjes en geniet van de gevarieerde wandelroute. Het start- en eindpunt van deze wandelroute is Markt 19, 6231 LR Meersen.

Wandelen Heuvelland

Boek nu uw overnachting

Heeft u zin om te wandelen in het prachtige Heuvelland? Dat kan ik me goed voorstellen, wie wilt nou niet het schitterende Heuvelland ontdekken te voet. Wij hebben al een aantal arrangementen samengesteld waaruit u kan kiezen. Echter, is elk arrangement volledig aan te passen naar uw wensen. Heeft u een mooi arrangement gezien, maar wilt u een aantal dingen aanpassen? Geen enkel probleem, wij maken graag een offerte op maat voor u! Onze medewerkers staan graag voor u klaar. Neem gerust contact op met 088 – 5405805 📞.

Met vriendelijke groet,

Anouk Centen
Recreatief.nl