Menu

Wandelroutes Limburg

Natuurlijk mag Limburg niet achterblijven als het om wandelen gaat, want als je eenmaal kennis hebt gemaakt met het Limburgse heuvelland, dan kom je daar steeds opnieuw terug. Je raakt onder de indruk van de heuvelen en dalen, de prachtige vergezichten, de holle wegen en de rustieke dorpjes in het landschap. Het lijkt net een stukje buitenland.

De Vallekebergse Alpe Vrung heeft in de serie Limburg Te Voet twee wandelgidsen uitgegeven:

De Wandelgids van het Geuldal
De Wandelgids voor het Heuvelland

De Wandelgids van het Geuldal beschrijft 30 uitgestippelde wandelingen, die hun vertrekpunt in 10 plaatsen in het Geuldal hebben. Vanaf iedere plaats kun je kiezen uit een korte (ca. 6 km), een middellange (10-12 km) en een lange (12-18 km) wandeling.

Eigenlijk daar tussendoor beschrijft deze gids een wandeling van 132 km, eventueel uit te breiden tot 160 km, onder de naam Van Bron Tot Monding (BTM). Deze wandeling begint en eindigt in Eynatten in België, doorkruist het bronnengebied van de Geul en volgt dan dit nog schuchtere beekje stroomafwaarts naar Hauset en Hergenrath. Langs dit florarijke dal van de Hohnbach bereik je Moresnet. De route volgt de beek, die bij Plombière onder de brug doorduikt naar Terbruggen. Bij Vieux Moulin kom je dan in Nederland en wandel je vervolgens door het veelbezongen Geuldal via Epen, Mechelen en Wijlre naar het toeristisch centrum Valkenburg. Vandaar is het via Meerssen niet zo ver meer naar de monding van de Geul in de Maas nabij Voulwames. De terugweg loopt over de heuvels, die de Geul omzomen, weer naar het beginpunt in België.
BTM volgt grotendeels de in het boekje beschreven wandelingen. Als hiervan afgeweken wordt, dan wordt dit aangegeven.

Klik hier voor een overzicht van de wandelingen in het Geuldal.

De Wandelgids voor het Heuvelland beschrijft eveneens 30 wandelingen, die hun vertrekpunt in 10 plaatsen in het Limburgse heuvelland hebben. Vanuit iedere plaats is ook hier te kiezen uit een korte (6 km), een middellange (10-12 km) en een lange (12-15 km) wandeling. Alle wandelingen eindigen bij het vertrekpunt.

Tevens beschrijft de gids een wandeling van 125 km onder de naam Rondje Zuid-Limburg. Deze wandelroute brengt je van Valkenburg over de heuvels naar Gulpen, dan via de Gulp en de Eyserbeek naar Eys, over de Schneeberg naar Vaals en vervolgens naar het hoogste punt van Nederland. Hierna volgt een afdaling naar het Geuldal bij Epen en dan door het Krijtland de Alpen in. Via het Onderste-Bovenste Bosch gaat de route de grens over om langs Teuven weer terug in Nederland te komen in Slenaken. Bij de Planck ga je opnieuw België in, je daalt af naar de Voerstreek en klimt dan steil omhoog naar de heuvels rondom Noorbeek. Langs smokkelpaadjes gaat het via Moerslag en Libeek, langs en door het Savelsbosch naar de krijtrotsen van Bemelen. Vervolgens voert de wandeling over het Plateau van Berg en Terblijt door de Dellen weer naar beneden, naar het Geuldal. Dan loop je via Meerssen en het Bunderbos naar Ulestraten, het Raarveld en het Haasdal. Tenslotte kom je door het Ravensbosch weer terug bij het vertrekpunt Valkenburg.

Klik hier voor een overzicht van de wandelingen in het Heuvelland.

OLAT heeft in de omgeving van Weert het 95 km lange Graaf van Hornepad uitgezet en een 70 km lange  Hertog Hendrikpad.

Klik hier voor de wandelroute Graaf van Hornepad.
Klik hier voor de wandelroute van Hertog Hendrikpad.

Terug naar het begin van de wandelsite van Recreatief.nl

Klik hier voor de leukste wandelarrangementen in Limburg.

No Comments

    Leave a Reply