Menu

Mergelgrotten

De mergelgrotten in de Maastrichtse St. Pietersberg en Valkenburg zijn dan wel geen nationaal monument maar zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Je moet je alleen een beetje warm aankleden want de temperatuur is ondergronds op sommige plaatsen zo’n 3 à 4 graden.

Mergel is een ander woord voor zachte kalksteen. De kleur is lichtgeel of lichtbruin (af en toe wit). De Mergel bestaat bijna helemaal uit splinters van dieren die hier miljoenen jaren geleden hebben geleefd. In dit gebied was alleen water, deze periode heet het ‘Krijt-tijdperk’.  In het dorpje Sibbe wordt nog steeds mergel gewonnen. Hiervan wordt cement gemaakt maar men gebruikt het ook om toe te voegen aan veevoer ter bevordering van de botten. Ook worden blokken mergel gebruikt om gebouwen te restaureren.

Valkenburg is al sinds 1852 een bekende toeristenplaats in Nederland.  Valkenburg wordt ook wel ‘Mergelstad’ genoemd. De mergel komt u overal zowel onder- als bovengronds in het stadje tegen. Vroeger was Valkenburg het centrum voor de vakantiegangers. Vandaar is hier het oudste VVV kantoor, maar ook het oudste NS-station te vinden die nog in gebruik is. Dit station heeft veel weg van een kasteel door haar vele torentjes en kantelen. Het stamt uit 1853. Het station is opgetrokken uit mergel. Mergel is in Valkenburg ruimschoots aanwezig. Valkenburg heeft een Gemeentegrot van waar de Romeinen al 2000 jaar geleden zijn begonnen met het ontginnen van mergel. De grot heeft jaarlijks een zeer grote ondergrondse kerstmarkt en laat kunst van diverse volkeren zien. In Valkenburg is er ook een mogelijkheid om onder de grond te eten. Herberg  de grot van Daalhem heeft een capaciteit van 500 gasten. Verder zijn er diverse mogelijkheden tot vermaak, zoals een kabelbaan, rodelbaan, casino en een prehistorische monstergrot.

Er zijn een aantal activiteiten mogelijk in de mergelgrotten. Wel onder leiding van en gids natuurlijk, want verdwalen is hier niet uitgesloten. In het plaatsje Sibbehoeve kun je mountainbiken in de mergelgrot. Het is een parcours van twaalf kilometer met ingewikkelde gangetjes. Ook in Valkenburg is het mogelijk om te mountainbiken, klimmen en zelfs quadrijden. ASP adventure is een outdoorbedrijf die het mogelijk maakt om dit soort activiteiten te doen.

De mergelgrotten zijn door mensen gebouwd en soms wel 70 meter hoog. De mergelgrotten bestaan uit verschillende gangen. Het bouwen hiervan heeft zeer lang geduurd. Er zijn zelfs gangen uit de middeleeuwen afkomstig. Er werd met zagen en breekijzers grote blokken mergel met paard en wagen naar buiten gedragen.

Sint-Pietersberg gelegen tussen twee rivieren (Maas en de Jeker) heeft ook veel mergel.  Er zijn duizenden gangen ontstaan waar nu 9 soorten vleermuizen wonen. De grotten zijn ideaal voor de dieren omdat ze er rustig een winterslaap kunnen houden. Ze kunnen zich met hun poten prima aan de mergel hangen en de temperatuur is ook goed. Ook hier zijn diverse rondleidingen georganiseerd door de plaatselijke VVV.

Voor leuke arrangementen in combinatie met de grotten, klik hier.

No Comments

    Leave a Reply