Menu

Cultuur Limburg

Musea
Bonnefantenmuseum
Het Bonnefantenmuseum is Limburg provinciaal museum. Het is gevestigd op de rechteroever van de Maas in opvallende nieuwbouw van de Italiaanse archtect Aldo Rossi. In het museum is een collectie te vinden van zowel oude kunst als een collectie van de hedendaagse kunst. Er worden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd. Bijzondere plekken in het museum zijn de ‘Toren van Aldo Rossi’, met beneden een restaurant en boven een expositieruimte, de monumentale ‘Trapstraat’ die midden door het museum loopt en de houten beelden, een fraaie collectie middeleeuwse houten beelden.

Natuurhistorisch Museum
Hier krijgt u een beeld van de natuur in het zuiden van Limburg, van vroeger en van nu. Treks zijn resten van echte mosasauriërs en reuzenschildpadden die gevonden zijn in de mergellagen van de St.-Pietersberg.

Bezienswaardigheden
Arcen
Het mooi gerestaureerde 17de-eeuwse kasteel Arcen met zijn kasteeltuinen is een bijzondere bezienswaardigheid. Er is een rosarium, subtropische tuinen, oosterse tuinen, een sparrenbos en golftuinen. Ook kan het heerlijk zijn een duik te nemen in het heilzame Thermaalbad Arcen.

Romeins torenfundament
In de binnentuin van de Onze-Lieve-Vrouwenbasiliek in Maastricht is een indrukwekkend Romeins torenfundament te bezichtigen, een restant van het Romeinse castellum.

De Helpoort
De middeleeuwse Helpoort is Nederlands oudste stadspoort en behoort tot de vroege middeleeuwse ommuring.

Grotten St.-Pietersberg
Deze bekende grotten zijn ontstaan door de winning van mergel. In de loop van de eeuwen is een labyrint ontstaan van meer dan 20.000 ondergrondse gangen. In deze grotten zijn oude opschriften de vinden op de wanden en ook zijn er kunstenaars aan het werk geweest. Ook de grotten in Valkenburg zijn zeer de moeite waard om te bezoeken wanneer u een weekendje weg gaat in Limburg.

De St.-Servaasbrug
Een robuust, maar toch elegant bouwwerk te vinden in Maastricht van zeven halfronde bogen, gebouwd in 1280.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
In Maastricht is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een Romaanse kruisbasiliek, waarvan de bouw rond het jaar 1000 is begonnen.

Culinaire tradities & wijnbouw
Blikgroenten en –fruit zijn in iedere supermarkt te verkrijgen, maar dit smaakt lang niet zo lekker als de ambachtelijk gemaakte en uit eigen tuin of boomgaard gekweekte Zuid-Limburge producten. Een bezoek aan één van deze ambachtelijke bedrijven is een ware beleving. Je zult de culinaire tradities van het goede én gezonde leven ontdekken.

In vroegere eeuwen werd er op grotere schaal wijn verbouwd dan tegenwoordig. Nu zijn er voornamelijke wat kleinere professionele wijngaarden te vinden.

Andere Limburgse specialiteiten zijn de ‘Echte Limburge vlaaien’, aspergeteelt, hoogstamboomgaarden met Fruitbomen, appel- en perenstroop, het Limburgse roggenbrood, Limburgse mosterd die te herkennen is aan de gele kleur en de hele mosterdzaden die erin verwerkt zijn en Els la Vera, een Limburgs kruidenbitter.

Behoefte aan een portie cultuur? Dan bent u hier aan het juiste adres! Wij hebben de meest uiteenlopende arrangementen om leuke,culturele activiteiten te ondernemen in Limburg.

No Comments

    Leave a Reply